Γιατί επιδοτούν οι Κινέζοι ταυτόχρονα τα ηλεκτροκίνητα, αλλά και τα θερμικά αυτοκίνητα;

Η κινέζικη αγορά αυτοκινήτου είναι εδώ και αρκετά χρόνια η μεγαλύτερη στον πλανήτη και χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη ποικιλία μοντέλων και τεχνολογιών. Η ηλεκτροκίνηση πριμοδοτείται γενναία από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και με ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Χώρα του Μεταξιού. Η Κίνα βρίσκεται εξάλλου στην προνομιούχο θέση, να κατασκευάζει η ίδια όλα τα μέρη και τα εξαρτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις επιδοτούν την παραγωγή ηλεκτροκίνητων μοντέλων.
Με βάση αυτό τον ευνοϊκό συνδυασμό μπορούν να προσφέρουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες φθηνά ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία υποχρεώνουν τους ανταγωνιστές τους από ξένες μάρκες να μειώσουν τις δικές τους τιμές προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί. Αυτή τη στιγμή κοστίζει ένα Tesla στην Κίνα περίπου 40% φθηνότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ, όμως το 2022 πούλησε η κινέζικη BYD γύρω στις 200.000 καινούργια ηλεκτροκίνητα Ι.Χ., ενώ η εταιρεία του Έλον Μασκ μόνον περίπου 84.000. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι 8 στα 10 καινούργια ηλεκτρικά Ι.Χ. που ταξινομούνται στην Κίνα είναι εγχώριας παραγωγής.
Τα Tesla κοστίζουν στην Κίνα πολύ φθηνότερα από ό,τι στις ΗΠΑ.
Η κινέζικη κυβέρνηση επιδιώκει ωστόσο την αυτάρκεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας του αυτοκινήτου. Έτσι δεν ποντάρει μόνο στην ηλεκτροκίνηση ως μελλοντική τεχνολογία, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά ενισχύει με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα και την παραγωγή συμβατικών μοντέλων βενζίνης και πετρελαίου, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της τεράστιας εγχώριας αγοράς. Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσαν αρκετές περιφερειακές κυβερνήσεις την επιδότηση της παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, για τα οποία δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κινεζικού συνδέσμου επιβατικών οχημάτων CPCA, ότι ‘’δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε’’. Οι Κινέζοι ευελπιστούν επίσης σε μία άνοδο των εξαγωγών συμβατικών μοντέλων σε αγορές όπως η ευρωπαϊκή, όπου δημιουργείται σταδιακά ένα κενό, αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης επικεντρώνονται πλέον στην ηλεκτροκίνηση και έχουν περιορίσει δραστικά το λανσάρισμα προσιτών νέων μοντέλων βενζίνης και πετρελαίου.
Οι εξαγωγές κινέζικων αυτοκινήτων σπάνε κάθε ρεκόρ.
Στόχος των Κινέζων είναι να γίνουν σύντομα η χώρα με τις περισσότερες εξαγωγές αυτοκινήτων στον κόσμο, ανεξαρτήτως τεχνολογίας των οχημάτων. Ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για να το πετύχουν, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν εξάγει πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα, που ισοδυναμουν με αύξηση 43% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το 2021 βρισκόταν η Κίνα στην τρίτη θέση μεταξύ των κυριότερων χωρών εξαγωγής αυτοκινήτων, καθώς είχε στείλει στο εξωτερικό γύρω στο ένα εκατομμύριο καινούργια Ι.Χ., ενώ την πρώτη θέση είχε καταλάβει η Ιαπωνία με 3,8 εκατομμύρια εξαγωγές αυτοκινήτων και τη δεύτερη η Γερμανία με εξαγωγές της τάξης των 2,3 εκατομμυρίων επιβατικών οχημάτων. Το 2022 ολοκληρώθηκε για την Κίνα με περίπου δύο εκατομμύρια εξαγωγές Ι.Χ. και πλησίασε μία ανάσα από τη Γερμανία, ενώ το πρώτο τρίμηνο εφέτος ξεπέρασαν οι Κινέζοι και τους Ιάπωνες και έβαλαν πλώρη για την πρώτη θέση παγκοσμίως. Να σημειώσουμε, ότι περίπου 40% των φετινών εξαγωγών των Κινέζων αφορά εξηλεκτρισμένα μοντέλα και το υπόλοιπο 60% θερμικά μοντέλα.
Powered by Versicherungsvergleich