Τα μαθήματα από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου

Τα μαθήματα από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου
Ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, εξηγεί γιατί οι φωτιές του καλοκαιριού είχαν αυτή την καταστροφική εξέλιξη και ζητά σωστή παρακολούθηση και έγκαιρη προειδοποίηση.  

Φυσικό επακόλουθο των συνθηκών που επικρατούσαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία, που ως αποτέλεσμα έκαναν στάχτη σχεδόν 940.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρή Γιάνναρο

Μιλώντας σε συνέδριο για την Πολιτική Προστασία ο κ. Γιάνναρος κάνει λόγο για ενδείξεις που υπήρχαν από την Άνοιξη επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση και προειδοποίηση του δυναμικού για εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών που αν γίνει δεν θα φέρνει τους αρμοδίους «προ εκπλήξεως». Κατά την ανάλυσή του οι πυρκαγιές παρουσίασαν «ακραία συμπεριφορά πυρός χαρακτηριζόμενη από γρήγορη και απρόβλεπτη εξάπλωση σε συνδυασμό με  υψηλής πυκνότητας κηλίδωση και δημιουργία πυρονεφών».

«Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο ξέσπασμα των δασικών πυρκαγιών θα πρέπει να αναζητηθούν στο συνδυασμό μεταξύ των πρόδρομων μετεωρολογικών συνθηκών που επέτρεψαν τη συσσώρευση της καύσιμης ύλης και των επικρατουσών καιρικών συνθηκών που συνέβαλαν στη σύζευξη των πυρκαγιών με την ατμόσφαιρα και την εξέλιξή τους σε ακραία συμβάντα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Έτσι λοιπόν είχαμε πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη με τους δύο δεκαήμερους καύσωνες στο τέλος Ιουνίου και τέλος Ιουλίου να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.  Μάλιστα η ευφλεκτότητα στην Εύβοια παράμεινε υψηλή για πάνω από ένα μήνα και η υγρασία της καύσιμης ύλης δεν ξεπερνούσε το 6% με 7%.  «Όλες οι πληγείσες περιοχές ήταν σε εξαιρετικά εύφλεκτη κατάσταση από το τέλος Ιουνίου» λέει ο ίδιος. 

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και στους ανέμους και όσο και αν ακούγεται παράδοξο οι χαμηλής έντασης άνεμοι στη φωτιά της Βαρυπόμπης ευνόησαν την εξάπλωσή της. «Η φωτιά δημιούργησε επαγωγική στήλη και κατέστη αυτοκαθοδηγούμενη, έφτιαξε τον δικό της καιρό» εξήγησε o κ.Γιάνναρος. 

Έτσι λοιπόν καταλήγοντας γίνεται κατανοητό πως είναι ζωτικής σημασίας η παρακολούθηση των κλιματολογικών συνθηκών για την καλύτερη προετοιμασία όλου του μηχανισμού.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο όσα παρουσίασε: 

{https://www.youtube.com/watch?v=16sb_V9KmzM}ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.grVIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Το Σουβλάκι του Πασά
Νίκος Τριανταφύλλου
Auto Test Ιδιωτικό ΚΤΕΟ
Carbon Off - Ιωάννινα